A honlapról

Több oka is van annak, hogy létrejött e honlap. Elsősorban utódaimnak, pontosabban: azoknak az utódoknak, akik Baán László nagyapám leszármazottjai szerettem volna útravalót adni. Aztán a sors összehozott sosem ismert, de mégis egész közeli unokatestvérekkel, akiket megszerettem, s akikről kiderült: ők is kutatnak. Gondoltam: segít nekik, ha a saját eredményeimet megosztom.

S vannak, akikről nem tudom, hogy rokonok-e vagy sem, de ezt a honlapot végigbogarászva talán megtalálják a saját águkat és jelentkeznek nálam,  hogy bővíthessem a családfát.

A honlap folyamatosan bővül, mert messze nincsen még készen. Rengeteg munka vár még rám.

A családok történetével kezdem, s igyekszem nem csak a száraz tényeket közölni. A fejezetek közé be-beillesztettem családfa töredékeket, így talán könnyebb kiigazodni a szálakon, lévén sok unokatestvéri házasság. Éppen ezért talán a szükségesnél többször és bővebben írtam le: ki kinek a kije.

A családfa rajzoknál a kék színű név azt jelenti, hogy az illető máshol is előfordul. Nem akartam, hogy a házasságot kötött sok unokatestvér összekapcsolása eredményeként kesze-kusza vonal-özönné váljon a fa.

A történeteket és a családfákat is nagyapám Baán László vonaláig vezettem, mert semmiképpen nem szerettem volna, ha ma élő, vagy csak nemrég elhunyt családtag felkerülne a honlapra. Feltételezve, hogy a nagyszüleinek nevét mindenki tudja, ha rokonok, rá fognak akadni az ősökre.

A leszármazási tábla a saját leszármazási ágam.

Konkrét adatot – pontos születési idő, hely, s ezek forrása – nem írtam be a családfára. Tagja vagyok a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületnek (MACSE), a részletes kutatásai adataimat az egyesület adatbázisába töltöttem fel. Itt kutatható.

Ugyanitt olvasható a kutatás feltétele is. Az egyesületnek van ingyenes, egymás segítésére létesült levelezőlistája is. Itt elérhető.

Mindkét esetben regisztrálni kell.

Tagja vagyok a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesületnek és részt veszek az egyesület folyóiratának, a Füredi Históriának a szerkesztésében. Publikációim címszó alatt megtalálhatók a folyóiratba írt cikkeim. Mivel a folyóirat önfenntartó, ezért azokat a cikkeket, amelyek a közelmúltban jelentek meg nem közlöm itt, vagy csak ízelítőt közlök belőlük. A cikkek nem feltétlenül az én családjaimhoz kapcsolódnak, azonban a családkutatók számára akár hasznosak is lehetnek. Érdemes belenézni a régebbi számokba is. Itt lehet.

Engem pedig itt lehet elérni. beusmarie – majd pedig a kukac, –  aztán gmail és egy pont és a végén com.